POVIJEST MÖLLER'SA

Čarolija sa sjevera

Ulje jetre bakalara ima dugu tradiciju u narodnoj i tradicionalnoj medicini sjeverne Europe. Stoljećima se u Škotskoj i Norveškoj svježa jetra bakalara smatrala delicijom, a njezina ljekovita svojstva prepoznata su mnogo prije nego što je Peter Möller razvio suvremenu metodu ekstrakcije njezina blagotvornog ulja.

Peter Möller – čovjek iza zlatnog ulja

Möller’s je 1854. godine osnovao farmaceut Peter Möller. Njegova predanost i uvjerenje u blagotvorne učinke konzumacije ulja jetre bakalara, bogatog omega-3 masnim kiselinama, kasnije su doveli i do otkrića prirodnih razina vitamina A i D, što je dodatno naglasilo važnost ovog proizvoda.

Od osnutka tvrtke Peter Möller, povijest je obilježena stalnim usavršavanjem metoda prerade kako bi se postigla vrhunska kvaliteta, čistoća i bolji okus Möller’s proizvoda.

Danas možemo zahvaliti Peteru Mölleru što je ovo dragocjeno ulje učinio dostupnim ljudima diljem svijeta.

Peter Möller 1793-1869

Vremenska Crta

Timeline

Djevojčice čekaju u redu kako bi primile svoju dnevnu žlicu Möller’s ulja 1925. godine u osnovnoj školi Sandaker u Oslu.

Neizostavan dio norveške prehrane već 170 godina

Möller’s ulje jetre bakalara neizostavan je dio zdravstvene rutine u Norveškoj još od 1854. godine.
U razdoblju od 1929. do 1963., Möller’s ulje jetre bakalara bilo je uključeno u vladin školski projekt “Doručak u Oslu”, osmišljen kako bi svim učenicima osigurao zdrav i hranjiv početak dana.

100% divlji sjeveroistočni arktički bakalar

Möller’s ulje jetre bakalara proizvodi se od sjeveroistočnog arktičkog bakalara. Riba se lovi u vodama Lofotena i Vesterålena.
Svake godine sjeveroistočni arktički bakalar, lokalno poznat kao “Skrei”, prolazi nevjerojatno putovanje kroz Barentsovo more kako bi stigao do svojih mrijestilišta uz norvešku obalu. Kada stigne do norveškog arhipelaga, to je najzdraviji, najjači i najvitkiji bakalar na svijetu – što mu daje jedinstvenu kvalitetu.
Sezona mriještenja bakalara traje od siječnja do travnja. To je jedino doba godine kada možete dobiti svježe ulovljeni bakalar.

boat-1

Lofoten – posebno mjesto kroz povijest

Još od dolaska prvih ljudi na Lofoten prije više od 7 000 godina, ovdje se lovi sjeveroistočni arktički bakalar, koji je diljem Europe poznat barem od 860. godine.

 

Bakalar je prirodno bogat omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima

Najviša kvaliteta i svježina

Bakalar koji se koristi u Möller’s proizvodima lovi se tradicionalnim ribarskim brodovima. Prvi koraci u obradi jetre započinju unutar 24 sata od ulova, kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta i svježina.

Kultna zelena bočica

Möller’s zelena bočica ostala je gotovo nepromijenjena još od vremena kada je osnivač tvrtke Peter Möller bio jedini koji ih je smio puniti, kao jamstvo kvalitete sadržaja.
U početku se Möller’s mogao kupiti isključivo u ljekarnama, dok je danas dostupan i u trgovinama, drogerijama te na internet trgovinama.