POVIJEST MÖLLER'SA
Čarolija sa sjevera
Ulje jetre bakalara ima dugu tradiciju u narodnoj i tradicionalnoj medicini sjeverne Europe. Stoljećima se u Škotskoj i Norveškoj svježa jetra bakalara smatrala delicijom, a njezina ljekovita svojstva prepoznata su mnogo prije nego što je Peter Möller razvio suvremenu metodu ekstrakcije njezina blagotvornog ulja.
Peter Möller – čovjek iza zlatnog ulja
Möller’s je 1854. godine osnovao farmaceut Peter Möller. Njegova predanost i uvjerenje u blagotvorne učinke konzumacije ulja jetre bakalara, bogatog omega-3 masnim kiselinama, kasnije su doveli i do otkrića prirodnih razina vitamina A i D, što je dodatno naglasilo važnost ovog proizvoda.
Od osnutka tvrtke Peter Möller, povijest je obilježena stalnim usavršavanjem metoda prerade kako bi se postigla vrhunska kvaliteta, čistoća i bolji okus Möller’s proizvoda.
Danas možemo zahvaliti Peteru Mölleru što je ovo dragocjeno ulje učinio dostupnim ljudima diljem svijeta.

Vremenska Crta
Timeline
230 god.
Ulje jetre bakalara proizvodi se za lokalnu upotrebu te služi kao roba za razmjenu i trgovinu na sjeveru Norveške.
1100
Ribolov i prerada bakalara u Lofotenu postaju ključni, što dovodi do razvoja Vágara, prvog srednjovjekovnog grada u sjevernoj Norveškoj.
1789
Prve zabilješke o korištenju ulja jetre bakalara u medicinske svrhe nastaju u Manchesteru kada dr. Darbey koristi ulje jetre bakalara kao lijek za reumatizam.
1841
Britanski liječnik John Hughes Bennett objavljuje djelo Rasprava o ulju jetre bakalara kao terapijskom sredstvu.
1854
Velik tehnološki napredak u proizvodnji ulja jetre bakalara dogodio se kada je norveški farmaceut Peter Joachim Möller izumio metodu parne destilacije za ekstrakciju ulja.
1854
Möller osniva tri pogona za proizvodnju ulja jetre bakalara u Lofotenu. Tijekom prve godine proizvedeno je 20 tona ulja. Engleska postaje prvo veliko međunarodno tržište za ovaj proizvod.
1860-ih
Möller’s blagotvorno ulje jetre bakalara osvaja brojne nagrade i dobiva 29 medalja na sajmovima u gradovima diljem Amerike i Engleske.
1869
Peter Möller umire. U to vrijeme postoji 70 proizvođača ulja jetre bakalara koji koriste njegovu metodu parne destilacije. Godišnje se u tim pogonima proizvede ukupno 5 000 tona ulja jetre bakalara. Möllerov prodajni ured u Londonu predvodi globalnu marketinšku strategiju, što u sljedećih 50 godina dovodi do znatnog povećanja izvoza.
1870
Tvrtka započinje prodaju svojih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama.
1881
Sin Petera Möllera, Frantz Peckel Möller, preuzima upravljanje tvrtkom Peter Möller. Kombinirajući vrhunsko znanstveno obrazovanje s osjećajem za prilike, osigurava vodeću poziciju Möllerovih proizvoda na svjetskim tržištima.
1895
U Londonu je objavljeno znanstveno životno djelo Frantza Peckela Möllera pod nazivom “Ulje jetre bakalara i kemija”. Knjiga, napisana na engleskom jeziku, ima 600 stranica.
1903
Nasljednici Petera Möllera prodaju tvrtku obitelji Møystad. Dana 26. ožujka osnovana je tvrtka Peter Möller A/S.
1925
1930-ih
1938
1940
1945
1990
2004
2020
Stoga ne iznenađuje da naši Möller’s proizvodi premašuju međunarodne standarde kvalitete u usporedbi sa sličnim proizvodima.

Neizostavan dio norveške prehrane već 170 godina
Möller’s ulje jetre bakalara neizostavan je dio zdravstvene rutine u Norveškoj još od 1854. godine.
U razdoblju od 1929. do 1963., Möller’s ulje jetre bakalara bilo je uključeno u vladin školski projekt “Doručak u Oslu”, osmišljen kako bi svim učenicima osigurao zdrav i hranjiv početak dana.
100% divlji sjeveroistočni arktički bakalar
Möller’s ulje jetre bakalara proizvodi se od sjeveroistočnog arktičkog bakalara. Riba se lovi u vodama Lofotena i Vesterålena.
Svake godine sjeveroistočni arktički bakalar, lokalno poznat kao “Skrei”, prolazi nevjerojatno putovanje kroz Barentsovo more kako bi stigao do svojih mrijestilišta uz norvešku obalu. Kada stigne do norveškog arhipelaga, to je najzdraviji, najjači i najvitkiji bakalar na svijetu – što mu daje jedinstvenu kvalitetu.
Sezona mriještenja bakalara traje od siječnja do travnja. To je jedino doba godine kada možete dobiti svježe ulovljeni bakalar.

Lofoten – posebno mjesto kroz povijest
Još od dolaska prvih ljudi na Lofoten prije više od 7 000 godina, ovdje se lovi sjeveroistočni arktički bakalar, koji je diljem Europe poznat barem od 860. godine.

Najviša kvaliteta i svježina
Bakalar koji se koristi u Möller’s proizvodima lovi se tradicionalnim ribarskim brodovima. Prvi koraci u obradi jetre započinju unutar 24 sata od ulova, kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta i svježina.
Kultna zelena bočica
Möller’s zelena bočica ostala je gotovo nepromijenjena još od vremena kada je osnivač tvrtke Peter Möller bio jedini koji ih je smio puniti, kao jamstvo kvalitete sadržaja.
U početku se Möller’s mogao kupiti isključivo u ljekarnama, dok je danas dostupan i u trgovinama, drogerijama te na internet trgovinama.




